Samenwerking om arbeidsmigranten te vaccineren

De ruim 500.000 arbeidsmigranten die (tijdelijk) in Nederland werken zijn voor overheden en instanties vaak moeilijk te bereiken. Zo spreken ze de taal vaak niet goed, volgen ze geen landelijke media en staan ze vaak niet ingeschreven bij de gemeente. Mede hierdoor zijn veel arbeidsmigranten nog niet gevaccineerd tegen COVID-19. GGD Haaglanden en de gemeente Westland werken daarom in Zuid-Holland samen met  uitzendbureaus om arbeidsmigranten – die dat willen – te laten vaccineren.

Veel arbeidsmigranten staan niet ingeschreven bij de gemeente. Daardoor weten vaak alleen de uitzendbureaus waar ze precies zijn. Dat maakt het voor de GGD en de gemeente moeilijk om hen te bereiken. Dit terwijl de gemeente Westland het wel een belangrijke groep vindt, met name doordat zij vaak in essentiële sectoren en contactberoepen werken, waarbij zij dicht op elkaar werken en daarom extra aandacht verdienen.

In het Westland werken uitzendbureaus daarom samen met GGD en gemeente om de arbeidsmigranten toch te bereiken. De uitzendbureaus informeren hun werknemers, verzorgen het vervoer en staan klaar bij de vaccinatielocatie voor eventuele vragen, die de arbeidsmigranten dan in hun eigen taal kunnen stellen. Op deze manier worden grote groepen arbeidsmigranten toch bereikt en wordt voorkomen dat deze groep mensen buiten de boot valt.

Lees hier het hele artikel en bekijk de rapportage op de website van NOS.
Bron: NOS (2021, 4 juli).