Thema: Integratie

Arbeidsmigratie is niet alleen economisch relevant, maar heeft ook een grote impact op sociaal-maatschappelijk terrein. Want arbeidsmigranten nemen natuurlijk ook deel aan het sociale leven en participeren en/of integreren in de lokale samenleving. Denk bijvoorbeeld aan interesse in de Nederlandse cultuur, het volgen van taallessen, lidmaatschap bij lokale sportverenigingen en het opbouwen van contacten met buurtbewoners. Hoewel arbeidsmigranten in eerste instantie zelf verantwoordelijk zijn voor hun inburgering en integratie, spelen ook de werkgever, uitzender en lokale overheid een rol in het begeleiden van arbeidsmigranten, zodat zij een sterker onderdeel uitmaken van de lokale samenleving en handelen naar de Nederlandse normen en waarden.

Logischerwijs is integratie vooral belangrijk voor arbeidsmigranten die hier langere tijd- (mid-stay) of permanent blijven (long-stay). Zij kiezen voor een eigen woning op de reguliere woningmarkt, leren de taal en nemen deel aan de Nederlandse samenleving. Maar ook voor arbeidsmigranten die hier slechts tijdelijk wonen is het belangrijk dat zij de taal leren en onderdeel uitmaken van de lokale samenleving.

Welke specifieke behoeften hebben arbeidsmigranten op het gebied van integratie? Welke initiatieven gebruiken gemeenten om de integratie arbeidsmigranten te bevorderen? En hoe kunnen de contacten tussen arbeidsmigranten en buurtbewoners worden verbeterd?

Kijk hier voor meer informatie >

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bent u geïnteresseerd in het onderwerp arbeidsmigranten en wilt u hierover op de hoogte worden gehouden? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief! Wij versturen elk kwartaal een nieuwsbrief met actuele nieuwsberichten, onderzoeken, publicaties en veel meer.