Thema: Cultuur

Arbeidsmigranten uit alle windstreken komen naar Nederland om hier te werken; van Oost-Europa tot Azië en van Noord-Amerika tot Australië. Deze arbeidsmigranten brengen allemaal hun eigen cultuur mee; ze hebben een eigen taal, muziek, tradities, eetgewoonten, gedragsregels, rituelen en dergelijke.

Deze sociaal-culturele component van arbeidsmigratie is relevant, omdat het mede bepaald waar arbeidsmigranten naartoe gaan om te werken. Veel arbeidsmigranten kiezen voor een land met een cultuur die (sterk) overeenkomt met de cultuur uit hun land van herkomst, omdat zij zich hier meer en sneller thuis voelen. Ook blijven arbeidsmigranten vaak sterk op hun moederland gericht en trekken ze veel op met landgenoten; ze vormen een hechte gemeenschap en behouden hun eigen cultuur. Culturele verschillen tussen arbeidsmigranten en de autochtone bevolking zijn ook van grote invloed op de maatschappelijke beeldvorming. Want onbegrip en onwetendheid kunnen leiden tot misverstanden en een negatiever sentiment onder omwonenden.

Wat zijn de belangrijkste culturele kenmerken van Poolse arbeidsmigranten? Welke verschillen zijn er qua cultuur tussen Oost-Europese en Aziatische arbeidsmigranten? En hoe kunnen we arbeidsmigranten zich beter thuis laten voelen in Nederland?

Kijk hier voor meer informatie >

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bent u geïnteresseerd in het onderwerp arbeidsmigranten en wilt u hierover op de hoogte worden gehouden? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief! Wij versturen elk kwartaal een nieuwsbrief met actuele nieuwsberichten, onderzoeken, publicaties en veel meer.