Bijna 11.000 arbeidsmigranten gaan elke ochtend aan het werk in de Duin- en Bollenstreek. Sommigen vertrekken na korte tijd, anderen verblijven jaren in Nederland. In een nieuwe serie over arbeidsmigranten in de Bollenstreek gaat het Leidsch Dagblad in gesprek met arbeidsmigranten en hun werkgevers en huisvesters. In het eerste verhaal gaat men terug in de tijd naar de historie van arbeidsmigratie in de regio.

Arbeidsmigratie is van alle tijden. Dat constateert professor Leo Lucassen, hoogleraar arbeids- en migratiegeschiedenis en directeur van het Internationaal Instituut van Sociale Geschiedenis van de Leidse Universiteit. En voorlopig is het ook nog niet uit de wereld zolang er een mismatch is op de arbeidsmarkt. Arbeidsmigratie is daar al eeuwenlang dé oplossing voor.

Lucassen houdt zich al heel lang bezig met migratie. Als historicus weet hij dat al in de zeventiende eeuw talloze migranten naar de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden kwamen om dienst te nemen op de schepen die naar het toenmalige Nederlands-Indië voeren. Maar ook recenter zijn voorbeelden van migratie zoals de grote groepen Duitsers die in Nederland kwamen gras- en helmmaaien. ,,Na de Tweede Wereldoorlog zie je dat veel seizoenswerk door huisvrouwen en middelbare scholieren werd opgevangen. Zelf woonde ik in Limburg en heb een tijdlang in de komkommers gewerkt.’’

Fit
Op het moment dat er alternatieve banen voorhanden zijn, maken deze twee bronnen van arbeid andere keuzes. ,,Vergeet niet dat het vaak zwaar en smerig werk is waarvoor je fit moet zijn. Werkgevers hebben mensen nodig die dit werk willen doen want ondanks robotisering houd je altijd handjes nodig. Je ziet dan dat er grote groepen arbeidsmigranten komen die bereid en in staat zijn om het seizoenswerk zoals in de Bollenstreek te doen.’’

Dit verhaal vormt onderdeel van een zesdelige serie over arbeidsmigranten in de Bollenstreek. Deze serie is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Kwaliteitsimpuls Zuid-Hollandse Journalistiek van de provincie Zuid-Holland.
Deze publicatie verscheen op 16 juli 2022 via Leidsch Dagblad.
Bekijk hier het hele artikel en lees het Leidsch Dagblad om ook de volgende verhalen uit de serie te lezen.