Vrijwel dagelijks buitelen de nieuwsberichten over personeelstekorten over elkaar heen. Vandaag – 9 augustus 2022 – volgt het nieuws dat ook uitvoeringsorganisaties als het UWV, de Belastingdienst en Dienst Justitiële Inrichtingen veel moeite te hebben om nieuwe arbeidskrachten aan te trekken. Nederland kampt met ongeveer een half miljoen vacatures.

Werkgevers roepen al langer om het aantrekken van meer arbeidsmigranten. Deze groep kan een oplossing zijn voor de personeelstekorten in onder andere de logistiek, tuinbouw, maar ook in de horeca.
Alleen het huisvesten van deze arbeidsmigranten is een groot probleem. Niet in de laatste plaats vanwege de krapte op de woningmarkt. Starters, statushouders, iedereen wil voorrang op de woningmarkt. Toch zijn arbeidsmigranten inmiddels onmisbaar voor onze economie.

Daarom bespreekt Stand.nl vandaag de stelling: Arbeidsmigranten moeten zo snel mogelijk aan een fatsoenlijke woning geholpen worden.
Diverse experts, waaronder Jan Cremers (bestuurslid van Het Kenniscentrum Arbeidsmigranten) en Peter Boelhouwer (hoogleraar woningmarkt) komen aan bod en delen hun kennis en visie. Stand.nl is een onderdeel van het radioprogramma Spraakmakers van NPO Radio 1.

Beluister en/of bekijk het hele fragment via NPO Radio 1.
Bron: NPO Radio 1, 9 augustus 2022.