D66 wil arbeidsmigrant tijdelijk naar Nederland halen

Nederland moet de komst van arbeidsmigranten uit bijvoorbeeld Marokko gemakkelijker maken, vindt D66. Nederland zit te springen om ICT’ers en andere vakmensen en daarin kan zo worden voorzien, hoopt de regeringspartij.

Klik hier voor het originele artikel op de website van Telegraaf en NOS.nl, of lees hieronder verder.

Als arbeidsmigranten legaal naar Nederland kunnen komen, riskeren ze bovendien niet langer de levensgevaarlijke oversteek van de Middellandse Zee in de ’drijvende doodskisten’ van mensensmokkelaars.

Na vier jaar terug
Het is niet de bedoeling dat een arbeidsmigrant in Nederland blijft, onderstreept Tweede Kamerlid Maarten Groothuizen. Dat is ook niet in het belang van zijn of haar vaderland, dat de kennis en kunde van terugkerende vakmensen goed kan gebruiken. Na uiterlijk vier jaar zouden arbeidsmigranten daarom terug moeten.

Land van herkomst moet wel meewerken
Om de terugkeer aantrekkelijker te maken, wil D66 het pensioen en andere rechten die migranten hebben opgebouwd na die vier jaar ineens uitkeren. Dat zou misschien in het land van herkomst kunnen, om hen nog meer aan te moedigen. Dat land van herkomst moet wel meewerken aan de terugkeer, anders zou Nederland minder arbeidsmigranten uit dat land moeten toelaten.

Naïef en wereldvreemd
Regeringspartij VVD ziet niets in het plan van de coalitiepartner. Kamerlid Becker vindt het “naïef en wereldvreemd”. Op Twitter zegt ze dat nu eerst de illegale toestroom moet worden gestopt, dat de terugkeer van uitgeprocedeerden moet worden geregeld en dat ervoor moet worden gezorgd dat mensen in de bijstand aan de slag gaan.

Ook het CDA reageert kritisch. Kamerlid Van Toorenburg ziet liever “geen toestroom uit Afrika deze kant op, zolang we de consequenties van immigratie niet overzien en terugkeer de achilleshiel blijft”. Bovendien staan in Nederland talloze mensen aan de kant en kan Afrika eigen talent maar wat goed gebruiken, voegt ze er op Twitter aan toe.

PVV-leider Wilders vindt het voorstel van Groothuizen “knettergek en levensgevaarlijk”. Volgens hem gaan de Afrikanen die D66 naar Nederland wil halen nooit meer weg. “Laten we al die gekke D66’ers naar Afrika sturen!”, twittert hij.