Arbeidsmigrant is tegenwoordig veel meer dan laaggeschoolde tomatenplukker

De technieksector schreeuwt de komende jaren om geschoolde arbeidsmigranten. De tijd is voorbij dat buitenlandse arbeiders vooral laaggeschoold werk deden in de landbouw en logistiek.

Klik hier voor het originele artikel op de website van het Algemeen Dagblad, of lees hieronder verder.

Dat geluid was deze week te horen tijdens regionaal overleg van gemeenten, huisvesters en (uitzend)bedrijven in West-Brabant-West over de inzet van arbeidsmigranten. ,,Vraag is hoe we jonge gediplomeerde mensen uit het buitenland naar onze regio kunnen krijgen. We hebben ze hard nodig in de technische beroepen”, aldus de Roosendaalse wethouder Toine Theunis, bestuurlijk trekker voor arbeidsmigranten namens Roosendaal, Rucphen, Halderberge, Moerdijk, Bergen op Zoom, Woensdrecht, Steenbergen en Tholen.

Die boodschap was managers Marcel Verschuren en Luc de Vos van chemiereus BASF in Antwerpen uit het hart gegrepen. Zij ervaren dagelijks de krapte aan geschoold technisch personeel en hoe belangrijk buitenlandse inzet inmiddels is om het bedrijf draaiende te houden. ,,Denk aan elektromonteurs, pijpfitters, schilders, stellingbouwers en isolatie-personeel”, aldus De Vos die zelf in Ossendrecht woont.

Op de terreinen van BASF zijn naar schatting 1000 tot 1200 buitenlandse arbeiders werkzaam. Voor het werk van stellingbouwers zijn al helemaal geen Nederlanders of Belgen te vinden. Voor het gehele Antwerpse havengebied staat de teller, aldus de twee managers, op ongeveer 20.000 arbeidsmigranten.
,,Tot 2026 wordt er voor 9 miljard in de haven van Antwerpen geïnvesteerd. Dat betekent dat de vraag naar buitenlandse werknemers alleen maar toeneemt.” De Vos en Verschuren deden een beroep op gemeenten en huisvesters om zich ’open te stellen voor het aantrekken van getalenteerde krachten’ en vooral grensoverschrijdend te denken.
In het vorige week naar buiten gekomen rapport Arbeidsmigratie in Noord-Brabant, de markt en de (mensen)handel werd ook al gesignaleerd dat de krapte op de arbeidsmarkt zodanig is dat arbeidsmigranten hard nodig blijven en niet alleen voor laaggeschoold werk in de agrarische sector en de logistiek. Kortom, het klassieke beeld van de arbeidsmigrant begint te kantelen.

Lees hier het volledige artikel van het Algemeen Dagblad.