Vanaf eind 2022 wil de Europese Commissie de deuren openzetten voor nieuwe arbeidsmigranten. Voor sommige lidstaten van de EU is het dé manier om de krapte op de arbeidsmarkt op te lossen. Dat hebben we eerder gedaan, maar wat kunnen we daar van leren?

Uitkomst voor Nederland
“De arbeidsmarkt schreeuwt echt om arbeidskrachten en lidstaten ook”, vertelt hoogleraar integratie- en migratiestudies Han Entzinger. Volgens Entzinger heeft vooral Nederland behoefte aan nieuwe werknemers. “Nederland hoort toch wel bij de landen waar een groot tekort is.” Voor Nederland zou het werven van nieuwe legale arbeidskrachten dan ook een uitkomst zijn.

Volgens socioloog en onderzoeker arbeidsmigratie Evelyn Ersanilli van de Universiteit van Amsterdam past het voorstel van de Europese Commissie in een patroon van gesprekken die al langer gaande zijn: “De vraag ‘wat moet Europa doen in tijden van vergrijzing om competitief te blijven op de arbeidsmarkt?’ speelt natuurlijk al langer.”

‘Blue card’
“Zo’n 10 jaar geleden was er het plan voor een ‘blue card’, geïnspireerd op de Amerikaanse green card”, vertelt Ersanilli. “Maar toen kwam de economische crisis en hebben we vrij weinig meer van die plannen gehoord.” Daarom is het volgens haar logisch dat nu weer een nieuw plan boven water komt.

Dit artikel verscheen eerder via EenVandaag. Bekijk hier het volledige artikel.
Bron: EenVandaag (26 april 2022)