Kenniscentrum Arbeidsmigranten

Slim en knetterambitieus: Poolse carrièrevrouwen in Nederland

Arbeidsmigranten uit Polen worden vaak in één adem genoemd met laagbetaalde banen als schoonmaken of aspergesteken. Maar dat beeld is achterhaald. Drie hoogopgeleide Poolse carrièrevrouwen vertellen over hun ervaringen.

Recentere cijfers zijn er niet, maar in 2017 werden volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ruim 838.000 banen in Nederland ingevuld door buitenlandse medewerkers. Daarvan hadden bijna 180.000 een Poolse achtergrond.

Sinds Polen in 2004 tot de Europese Unie toetrad, emigreren steeds meer Polen naar Nederland. Daarvan werkt bijna 70 procent in de ‘zakelijke dienstverlening’, al geeft dit een vertekend beeld omdat werknemers die via een uitzendbureau werken hier ook onder worden geschaard – terwijl ze dan nog steeds in de tuinbouw kunnen werken.
Maar het beeld van Polen als voornamelijk laaggeschoolde arbeidskrachten geldt bij lange na niet voor alle Poolse emigranten. Daarom maakte RTL Z een rapportage over Poolse carrièrevrouwen in Nederland en de andere kant van arbeidsmigratie.

Klik hier om de rapportage te bekijken.