De Europese Unie gaat het makkelijker maken voor mensen van buiten de EU om hier te komen werken, staat in een nieuws werkgelegenheidsplan dat de Europese Commissie vandaag heeft gepresenteerd. Daarin wordt voorgesteld om mensen uit landen als Marokko, Egypte en Tunesië voortaan makkelijker een werkvergunning in de EU te geven. Het initiatief moet eind dit jaar van start gaan.

De Commissie hoopt hiermee drie vliegen in één klap te slaan: de overspannen Europese arbeidsmarkt ontlasten, arbeidsmigranten beter beschermen en het vastgelopen migratiedebat in de EU vlottrekken.
Zo is er momenteel een hoge drempel voor bedrijven om vacatures te vervullen met mensen van buiten de EU. Eerst moet een bedrijf aantonen dat niet alleen in eigen land, maar zelfs in de hele EU geen geschikte kandidaat te vinden is. Daarna volgt een complexe procedure.

Het Nederlandse UWV verleende vorig jaar 10.000 werkvergunningen aan mensen van buiten de EU, op een totaal van 400.000 vacatures. Vacatures die open blijven staan, bijvoorbeeld in de bouw, drukken het economisch herstel of maken de economische weerbaarheid in tijden van bijvoorbeeld oorlog minder groot.
De zogenoemde ‘talentendatabase’ die de Europese Commissie met andere landen wil sluiten, zou de vraag van een werkgever in bijvoorbeeld Nederland heel gericht moeten gaan koppelen aan het aanbod van een potentiële werknemer van buiten de EU.

Dit artikel verscheen eerder via NOS. Klik hier en bekijk het volledige artikel.
Bron: NOS (27 april 2022)