Blijven of gaan? ‘Expats beter ingeburgerd dan mensen denken’

Je zal maar net je hele hebben en houden hebben verhuisd naar een ander land, voor een mooie nieuwe baan. Een huis gezocht, wellicht een school voor je kinderen en meer van dat soort regeldingen: alles staat klaar voor een carrière in Nederland. En dan wordt je proeftijd niet verlengd.

Dit artikel verscheen eerder via RTL Nieuws.
Bekijk hier het originele artikel, of lees hieronder verder.

Dat zegt Robin Pascoe, hoofdredacteur van DutchNews.nl, een website met Engelstalig nieuws over Nederland. Zij kent de community goed.

Diverse groep
“Voorheen werd je uitgezonden door het bedrijf waar je werkte. Nu komen veel mensen gewoon uit zichzelf naar Nederland en zoeken hier dan naar werk. Het is een hele diverse groep”, zegt zij.
De laatste jaren groeide het aantal internationale kenniswerkers in ons land gestaag, blijkt uit cijfers van het CBS. Van zo’n 220.000 in 2003/2005 naar 380.000 in 2016/2018. Het merendeel wortelt in Europa. Een vijfde van hen werkt als zelfstandige.

Diverse groep werkenden
Nederland telde in de periode 2016 tot 2018 gemiddeld zo’n 380.000 kenniswerkers uit het buitenland, ook wel ‘expats’ genoemd. Ze gingen vooral in de grote steden wonen, dichtbij grote internationale bedrijven in ons land, of bij kleine innovatieve start-ups.

Huurprijzen dalen in Randstad
In de Randstad merken ze dan ook als eerste dat expats niet meer komen. De huurprijzen daar zijn voor het eerst in jaren gedaald, becijferde huurplatform Pararius deze week. Een van de voornaamste redenen: de teruggelopen interesse onder expats.
De laatste jaren werden expats juist genoemd als ‘prijsopdrijver’. Volgens Pascoe niet vanwege hun riante salarissen, maar omdat ze geen alternatief hadden op het gebied van huisvesting. “Als je geen netwerk hebt in Nederland weet je niet wat normaal is. Dan denk je dat het gebruikelijk is om zulke hoge huren te betalen”, legt ze uit.

Reisbeperkingen en onzekerheid
‘Nieuwe’ expats zijn er de laatste maanden even niet, vanwege de reisbeperkingen door het coronavirus en de onzekerheid over de economie. Maar werknemers uit het buitenland die al in Nederland waren zijn over het algemeen gewoon hier gebleven, volgens Robin Pascoe.
“Expats zijn hier beter ingeburgerd dan mensen denken”, zegt ze tegen RTL Z. “Als je hier je baan hebt, waarom zou je dan teruggaan?”
Dat beaamt Linda van den Berg. Zij werkt als business unit manager voor Holland Employment Experts, een bedrijf dat onder meer gespecialiseerd is in de bemiddeling tussen werkgevers en kenniswerkers uit het buitenland. “In veel gevallen hebben zij banen die moeilijk te vervullen zijn, dus werkgevers willen hen graag behouden. Ook als er afscheid genomen moet worden van mensen, merken we dat deze groep gespaard wordt”, laat ze desgevraagd weten.

Bekijk hier het originele artikel via RTL Nieuws.