Thema’s
Arbeidsmigratie is een complex fenomeen. Het raakt een groot aantal betrokkenen en maatschappelijke thema’s. Niet alleen zijn de arbeidsmigranten en hun werkgevers zelf betrokken. Maar ook overheden, burgers, huisvesters, sociaal-maatschappelijke organisaties en nog vele anderen hebben hier direct of indirect mee te maken. Arbeidsmigranten werken hier namelijk niet alleen. Ook moeten ze ergens wonen, willen ze recreëren, deelnemen aan (sport)verenigingen en op andere manieren onderdeel uitmaken van de lokale samenleving.
Wij kijken daarom naar de volle breedte van het fenomeen arbeidsmigranten en hebben daarbij specifieke aandacht voor vier thema’s: Werken, Wonen, Cultuur en Integratie.
Werken
Door arbeidskrapte en vergrijzing kampen steeds meer werkgevers met een tekort aan geschikt personeel. In hun zoektocht naar goede arbeidskrachten zoeken zij steeds vaker ook buiten de landsgrenzen. Arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa, Azië en andere continenten zijn onmisbaar voor het Nederlandse bedrijfsleven. Want zonder arbeidsmigranten kunnen zij niet aan de vraag voldoen, blijft de economische groei achter en stagneert de welvaart.
Wonen
Arbeidsmigranten die naar Nederland komen om (tijdelijk) te werken, moeten ook ergens wonen. Verschillende typen arbeidsmigranten hebben verschillende wensen, behoeften en mogelijkheden op het gebied van wonen. Dit maakt het complex om lokaal tot geschikte huisvestingsoplossingen te komen. Ook is er al een groot en groeiend tekort aan geschikte huisvesting voor arbeidsmigranten. Het huisvestingstekort voor (short stay) arbeidsmigranten is inmiddels opgelopen tot bijna 150.000, wat onder meer leidt tot uitbuiting, overlast en oplopende huurprijzen.
Integratie
Veel arbeidsmigranten, met name mid stay en long stay arbeidsmigranten, hebben ook de behoefte om deel te namen aan de lokale samenleving. Arbeidsmigratie heeft dan ook niet alleen raakvlakken met economische- en huisvestingsvraagstukken, maar heeft ook een duidelijk sociaal aspect. Arbeidsmigranten willen de taal leren spreken, deelnemen aan lokale evenementen, lid worden van verenigingen etcetera. Diverse partijen, waaronder arbeidsmigranten, overheden, lokale buurtbewoners en werkgevers spelen een rol in het faciliteren van de integratie van de arbeidsmigranten in de samenleving.
Cultuur
Elke regio en elk land heeft zijn eigen taal, tradities en gewoonten. Arbeidsmigranten die uit andere landen of werelddelen naar Nederland komen om zich hier (tijdelijk) te vestigen nemen hun cultuur mee. Zij dragen hun cultuur uit door middel van bijvoorbeeld eigen feestdagen, kledinggewoonten, eetgewoonten, producten. Op deze manier dragen zij bij aan de culturele verscheidenheid in Nederland. Maar tegelijkertijd kunnen de (soms grote) culturele verschillen met de Nederlandse cultuur leiden tot onbegrip of weerstand.